Farz-ı Kifaye

b. Farz-ı Kifaye: Mükelleflerden bazılarının yapmalarıyla, diğer­lerinden sorumluluğu düşen farzdır. Cenaze namazı gibi. Farz-ı kifayeyi Müslümanlardan hiç bir kimse yapmadığında, bundan haberi olup imkânı bulunan bütün müslümanlar mes’ul ve günah­kâr olmuş olurlar.
2.   Vacip: Farz kadar açık ve kesin olmayıp, kuvvetli bir delille ya­pılması emredilen şeye vacip denir. Vitir ve bayram namazları gibi. Vaciplerin yapılmasında sevyp, terk edilmesinde ise azap vardır.
3.   Sünnet: Resûl-i Ekrem(s a v,) Efendimizin farz ve vacibin dışın­da yapmış oldukları şeylerdir. Sünnet ikiye ayrılır.
a.   Sünnet-i Müekkede: Peygamber Efendimiz(sav’’in devam edip pek az terk buyurmuş oldukları sünnettir. Sabah, öğle ve ak­şam namazlarının sünnetleri gibi.
b.   Sünnet-i Gayr-i Müekkede: Peygamber Efendimiz(sav ’ ‘in bazen yapıp bazen terk etmiş oldukları sünnettir. Yatsı ve ikindi namazlarının sünnetleri gibi.
4.   Müstehap: Sevilmiş şey demektir. Peygamber Efendi- miz(sav)’in bazen yapıp bazen terk buyurmuş olduğu şeylerdir. Efendimiz(s a v ’ müstehap denilen şeyleri sevip yapılmasını tavsiye buyurmuştur.
5.   Mübah: Mükellefin yapıp yapmamakta serbest olduğu şeydir. Herhangi helal bir yiyeceği yemek veya yememek gibi.
6.   Haram: Yapılması dinimiz tarafından kesin olarak yasakla­nan işlerdir. Faiz yemek, içki içmek, kumar oynamak gibi.
7.   Mekruh: Haram olmamakla beraber dinimiz tarafından ya­pılmaması istenen davranışa mekruh denir. Mekruh ikiye ayrılır.
a.    Tahrimen Mekruh: Harama yakın mekruhtur. Vaciplerin terki gibi.
b.   Tenzihen Mekruh: Helale yakın olan mekruhtur. Kolları yu­karı sıvanmış gömlekle namaz kılmak gibi.

8.   Müfsit: Başlanmış bir ibadeti bozan şeylerdir. Namazda gül­mek, oruçluyken yemek içmek gibi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnanç Bakımından İnsanlar

İlâhî Dinler ve Özellikleri

Orucu Bozan ve Bozmayan Şeyler